« Vijesti

DUBROVAČKI MUZEJI – MUZEJ SUVREMENE POVIJESTI

Nojko Marinović: Mogli su ući da su bili spremni platiti cijenu!

15.01.2010. 20:10

· ·   ·  

Kazalište Marina Držića protekloga četvrtka 14. siječnja bilo je prepuno Dubrovčana i branitelja Grada koji su došli na javnu tribinu pod naslovom ''Nećemo zaboraviti! Obrana Dubrovnika 1991.'' organiziranu uoči 15. siječnja, Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 18 godina od tog povijesnog događaja. Organizator je Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, a voditeljica Varina Jurica Turk i kustos Mišo Đuraš pozdravili su veliki skup najavljujući i buduće tribine u cilju svjedočenja i otkrivanja potpune istine o herojskoj obrani grada, i potrebi javnog kazivanja o teškim ratnim danima i zbivanjima, posebice iz usta samih sudionika. Skup i tribinu je pozdravila dogradonačelnica Tatjana Šimac - Bonačić u ime Grada Dubrovnika suorganizatora i pokrovitelja tribine, a kao uvod, još jednom podsjetnik na tragične događaje projiciran je dokumentarac o crnogorsko-srpskoj agresiji na Dubrovnik.

O sada već povijesno istinitim događajima obrane o gradu slobode, o danima kada su dubrovački branitelji i građani koji su ostali u njemu, i obranili ga od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, govorio je general-bojnik Nojko Marinović ratni zapovjednik uz sudjelovanje časnika Zapovjedništva obrane općine Dubrovnik kojeg su činili: Tonči Bačić, Jurica Carić, Antun Karaman, Mišo Kraljić, Đuro Lubura, Goran Lucin, Ivo Margaretić, Antun Markoni, Vicko Mihaljević, Ivan Negodić, Pavo Palunčić, Željko Pavlović, Ivo Šimunović, Stijepo Šuperak, Vlastimir Vekarić.
Svoje izlaganje general-bojnik Marinović započeo je zbivanjima koja su prethodila agresiji počevši od Titove smrti i razvoja velikosrpske hegemonističke ideje. Iznosio je zatim precizne podatke o planu napada JNA na Dubrovnik koji je Generalštab osmislio u srpnju 1991., istakao opću nenaklonost svih država za Hrvatsku u toj situaciji, nemanje skladišta oružja Teritorijalne obrane u vlastitoj državi, nepovoljnu situaciju obrane zbog izuzetno duge granice i mjestimično njezinog prostrijelnog dometa, te čak općenite skepse o mogućem napadu na Dubrovnik, u što je jedino vjerovao pokojni Miljenko Bratoš.

– U takvom smo stanju dočekali agresiju, s 410 branitelja i 70 ljudi u pričuvi – rekao je general-bojnik, spomenuvši i zasluge specijalne postrojbe Policijske uprave te ne manju zaslugu Odreda naoružanih brodova ''koji je bio pupčana vrpca za grad u blokadi koja je trajala više od 200 dana''.

''Moram vam reći da je Dubrovnik često visio o paučini u tim ratnim danima, a od 11. do 14. studenog su bili presudni dani u obrani grada. Kada me pitaju je li agresor mogao ući u ovaj grad, odgovaram: - da, mogao je da je bio spreman platiti tu cijenu! Mogao je ući preko krovova svih kuća jer svi smo odreda bili spremni na osobnu obranu, i svaki od nas je bio spreman petoricu odvesti za sobom. To nigdje nije pisalo, ali se vidjelo u očima ljudi!'' rekao je zaključivši: ''Grad je obranjen '91. godine. Borbe su bile i dalje, ali grad je obranjen '91. Branili su ga poglavito Dubrovčani, ali uz svesrdnu pomoć Hercegovaca, satnije Omišana, Solinjana i Trogirana, policajaca Policijske postaje Korčula,...''   

S.S.

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033