« Grad Dubrovnik

ČELJAD ZA PREZENCU: LUKA ŠULIĆ, VIRTUOZ NA VIOLONČELU

Pozdrav mojim Pilarima

30.01.2011. 18:55

· ·   ·  

Video

Stjepan Hauser i Luka Šulić

Hit „Smooth Criminal“ Michaela Jacksona na klasičnom instrumentu. Izgleda nemoguće, ali zvuči fenomenalno. Dubrovčanin Luka Šulić i njegov prijatelj Stjepan Hauser iz Pule na violončelima su obradili Jacksonov hit i podigli svijet na noge. Nakon što su se pojavili na Youtubeu, ti mladi virtuozi došli su u središte pozornosti.

- Pala mi je na pamet luda mladenačka ideja da obradimo tu pjesmu i prezentiramo svijetu nešto novo, nešto ludo i nadam se da će biti još takvih projekata. Ovo može bit kao neka odskočna daska jer imali smo već puno ponuda iz Hollywooda, raznih TV emisija najgledanijih u Americi. Vidjet ćemo hoće li što biti od toga. Bila to klasika ili tzv. crossover što mi radimo, bitno je da se radi na kvalitetan način i da se ne prodaju jeftine stvari. To je najvažnije zadržati – kaže Luka Šulić.

Ovaj mladi Dubrovčanin koji je počeo svirati zahtjevni instrument violončelo sa svojih pet godina, kvalitetu će sigurno zadržati. Kako i sam kaže, dolazi iz dubrovačke glazbene obitelji „tata Božo je violončelist“, a mnogi njezini članovi povezani su s glazbom. Nema sumnje, povukao je glazbene gene i postao glazbeni genij. Luka Šulić od prošle je godine na prestižnoj londonskoj glazbenoj akademiji gdje je i počelo intenzivnije druženje sa Stjepanom. Iako stručnjaci na klasičnom instrumentu, iskočili su iz „klasičnih“ okvira i počeli ostvarivati svoje ideje. Biti jedinstveni, drugačiji.

Iako ga je obrada približila široj javnosti, Luka je već poznat ljubiteljima klasične glazbe. Redovito nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Svojim nastupima oduševljava na Dubrovačkim ljetnim igrama, a kvalitetu njegovog rada prate brojna priznanja i nagrade. Nedavno je osvojio prestižnu nagradu na natjecanju za nagradu sponzora Kraljevske glazbene akademije u Londonu. Pobijedio je u jakoj konkurenciji izvođača svih profila, instrumentalista i pjevača.

- To mi je donijelo cjelovečernji recital u Wigmore Hallu u svibnju, to je prestižna dvorana za klasične koncerte u svijetu. Jako se radujem toj prilici, velika mi je čast tamo svirati.

Do ovih nagrada trebalo je proći naporan put, pun rada i nadasve odricanja. Ali ne žali i svjestan je kako će se „cijeli život morati odricati i naporno vježbati“. Na pitanje ima li vremena za odmor, boravi li često u Dubrovniku, kaže:

- U Dubrovniku sam praktički cijelo ljeto. Bilo je i kupanja u Šulića, ali ipak više rada. Reći će vam najbolje Pilari koji me cijelo ljeto s kupališta slušaju kako vježbam po cijele dane.

Povezan je s Gradom, obožava ga, kaže. Uvijek rado nastupa u Dubrovniku, a Knežev dvor najdraže mu je mjesto za “svirku“ uopće. Drago mu je što je sada već popularna obrada privukla pozornost javnosti jer, kaže, i željeli su ljude privući talentom i kvalitetom. Kako onda svjetski poznatog mladog violončelista iz Dubrovnika ne staviti u rubriku „Čeljad za prezencu“ kad on to uistinu jest? Što je bolje prezentirati od uspješne mlade osobe koja je svojim trudom, radom i odricanjem postigla svjetske uspjehe? I kako mu onda, za kraj, odbiti zamolbu da pozdravi svoje prijatelje Pilare i rodbinu u Dubrovniku.

K.Filičić

Vezane priče

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033