« Moskar

DOMAGOJ BURIĆ PRIPREMA NOVI DOKUMENTARNI SPEKTAKL

Dubrovačka Republika, zlatno doba grada države

20.12.2012. 08:00

· ·   ·  

Tek što je objavljeno da serija “Hrvatski kraljevi” ide u globalni eter preko Viasata, Domagoj Burić najavljuje novi dokumentarni serijal – “Dubrovačka Republika”. Burić, poznat i kao autor serijala “Tajnoviti srednji vijek”, “Ludi rimski carevi”, idejni autor i pokretač popularnoznanstvenog TV serijala “Na rubu znanosti” i drugih emisija, redatelj, pisac scenarija, skladatelj, tijekom sljedeće godine snimat će dokumentarne sekvencije, a snimanje igranih dijelova trebalo bi početi 2014. godine.
Kako kaže, cilj je dati presjek više stoljeća uspješne povijesti grada države u složenom, uvijek konkurentskom i neprijateljskom okruženju velikih sila Mletaka, Ugarske, Otomanskog Carstva. Odnosi s carigradskom Portom osigurali su malom entitetu, Republici, zaštitu koju je godišnje plaćala 12.500 dukata, te donijeli privilegije u trgovini i pomorstvu na cijelom Mediteranu, kakve nisu mogle dobiti ni najveće sile toga doba. Razgranati diplomatski špijunski odnosi bit će jedna od okosnica povijesnog trilera, a kako sam autor objašnjava, arhiv grada Dubrovnika prepun je građe koja svjedoči o jednom od najsavršenijih državnih ustrojstava u povijesti, dostojnog izučavanja na svim diplomatskim akademijama. Serijal bi trebao početi bitkom na Mohaču i pobjedom Sulejmana Veličanstvenog nad kršćanskim snagama, što će odrediti tri predstojeća stoljeća Dubrovnika.

Odlučili ste se na 4 pedesetminutne epizode. Je li to dovoljno s obzirom na prilično dugo razdoblje?

- Vjerojatno ni 50 epizoda ne bi bilo dovoljno da se napravi sveobuhvatan prikaz povijesti Republike. Međutim, serijal ima cilj pokazati ono bitno, ono što Dubrovnik čini takvim kakav jest. Ni narativna struktura neće biti kronološka, već će slijediti pojedine cjeline dubrovačke povijesti, poput unutarnjeg ustroja Republike, svakodnevnog života ili odnosa Dubrovnika sa svijetom.

Koje razdoblje vidite kao najuspješnije doba Republike?

- Svako je razdoblje Republike u nekom smislu najuspješnije: u 14. stoljeću Dubrovnik uspijeva izmaknuti vrhovnoj vlasti Mlečana, što je ključan trenutak njegove političke povijesti; u 15. stoljeću, naprimjer, cvate dubrovačko slikarstvo; u 16. stoljeću, recimo, Dubrovnik gradi goleme trgovačke brodove koji izazivaju strahopoštovanje čak i u pomorski jakoj Engleskoj...

Zanimljivo zvuči i najava da ćete se dosta baviti diplomatskim i obavještajnim dosezima Republike koja je u svojim najjačim godinama imala i po 30 konzula u svim meditaranskim gradovima?

- Dubrovnik je fenomen svjetske diplomatičke povijesti. Inteligencija starih Dubrovčana i njihovo poznavanje ljudske prirode zadivljuju i danas. Dubrovčani su bili majstori u izazivanju suosjećanja s njihovom situacijom. A priča o špijunima u starom Dubrovniku ni najmanje po uzbudljivosti ne zaostaje za najboljim špijunskim trilerima današnjice. U seriji ćemo upoznati pravu mrežu stranih obavještajaca u Dubrovniku, a koja je bila točna preslika političkih prepucavanja tadašnjih velikih sila, Španjolske, Turske, Francuske... Svaka od velikih sila imala je svoje špijune u Dubrovniku, koji su svoja zapažanja slali u šifriranim pismima.

U čemu vidite tajnu toliko duge opstojnosti Republike? Kako ćete gledateljima približiti činjenicu da je mali grad stoljećima opstao i prosperirao okružen moćnim sukobljenim carstvima?

- Iako mnogi starog Dubrovčanina zamišljaju kao lukava diplomata, ipak je njegova glavna karakteristika bila fanatična odanost domovini. Nije bio rijedak slučaj da dubrovački plemić odlazi u diplomatsku misiju sa spoznajom da se najvjerojatnije neće vratiti živ. Osim toga, cijeli je sustav bio podređen općem dobru. Povijest Republike gotovo je potpuno depersonalizirana. Ako pitate prosječno obrazovanog čovjeka da u jednoj osobi sažme političku povijest Rimskog Carstva, mnogi će imenovati, recimo, Augusta. Za Franačku će spomenuti Karla Velikog, za Francusku Luja XIV., za Španjolsku Karla V... Ali, pokušajte dobiti odgovor za Dubrovnik - neće ga biti. Zapravo, ta je “osoba” Republika sama. Po meni, to je jedan od ključnih faktora opstanka Dubrovnika - svijest o općem dobru i potpuna predanost tom jednom jedinom cilju.

Za razliku od “Hrvatskih kraljeva”, gdje ste se “mučili” s građom, u ovom serijalu imate priliku koristiti građu iz Arhiva. Očekujete li lakši posao?

- Kod “Hrvatskih kraljeva” sam se mučio s nedostatkom povijesnih izvora. I kod “Republike” ću se mučiti, ali u skroz suprotnom smislu: građa je prebogata. No, to su slatke muke.

Potomci plemićkih obitelji iz Republike i danas žive u Dubrovniku. Hoćete li snimiti nekoga od njih?

- Ne, ovo je serija drugačije koncepcije.

 

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033