« Vijesti

KONCERT DSO U DOMINIKANSKOJ CRKVI

Dobra izvođačka kombinacija pred brojnom publikom

11.04.2013. 23:40

· ·   ·  

Posljednji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra održan je 11.travnja u Dominikanskoj crkvi pred zaista brojnim auditorijem. Orkestrom je ravnao britanski dirigent Oliver Gilmour. Raskoš i bogatstvo Gilmourove biografije sigurno svakom orkestru i solistu zvuči kao najbolja preporuka i mamac za suradnju. U njoj se nižu brojni međunarodni uspjesi, stručna usavršavanja kod svjetski renomiranih imena te angažmani u prestižnim opernim kućama i koncertnim dvoranama. Solistica je bila violinistica Loris Grubišić. Dubrovkinja Loris Grubišić potječe iz glazbeničke obitelji Krasovac. S tri i po godine je počela učiti violinu kod prof. Žarka Grega, a nakon studija te poslijediplomskog usavršavanja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Dejana Bravničara nastavlja s intenzivnom izvođačkom djelatnošću i kao solist i u različitim komornim sastavima. Bavi se i pedagoškim radom u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, te je docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Rossinijeva uvertira Talijanka u Alžiru izvedena na početku večeri dobro je zvučala, rekli bismo angažirano i precizno mada akustika ovog prostora poprilično zamagljuje jasnoću zvučne slike. Što se dosta osjetilo i Mozartovom Koncertu za violinu i orkestar br.5. u A-duru KV 219. Neupitna je muzikalnost Loris Grubišić, njena intonativna čistoća te želja da svoje znanje i temperament podijeli sa slušateljima na najbolji mogući način.  Lijepo vođenje glazbenih misli te dobra suradnja s pratećim dionicama ( osim na samom početku prvog stavka u kojem smo osjetili neke nejasnoće kod puhača!),ostvarilo je dojam cjeline i zaokruženosti ovog popularnog Mozartovog djela. Jedino su ponekad brži i brzi dijelovi «gutali» jedni druge ne dozvoljavajući da prethodni čitko dođe do kraja.Taj posljedica preintenzivne akustike različito se manifestira ovisno o mjestu s kojeg slušate izvedbu. I prava je šteta je da ovako dobra kombinacija nije sebi uspjela osigurati bolji prostor.

U drugom dijelu smo čuli Beethovenovu Simfoniju br.4 u B-duru op.60. Iako se radi o izboru iz standardnog repertoara Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod Gilmourovom palicom kao da je zazvučala u novom ruhu. Orkestar, pojačan u nekim dionicama, postigao je dobre međusobne dinamičke odnose i lijepo je reagirao na brojne dirigentove zahtjeve. Sve u svemu, brojnoj stranoj publici prisutnoj na ovom koncertu svi izvođači su se predstavili u dobrom svjetlu. S.D.

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033