StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZABRANA TOČENJA MASLINOVA ULJA U POKALČIĆIMA

Bočice maslinova ulja u restoranima će nam naplaćivati posebno!?

Piše PSD.
22. svibnja 2013. - 17:55
Dakle, što smo ono imali: aperitiv, dvije rogačice 30 kuna, za predjelo pršut, sir 90 kuna, zatim dvije orade, ukupno 90 dkg, to je 340 kuna, pa dvije blitve 40 kuna, dvije salate, rikule 40 kuna, dva puta po pola litre plavca domaćeg 90 kuna, a-ha, imali ste i deci začepljenog kvalitetnog maslinova ulja, to vam je još 80 kuna...Tako bi, otprilike, nakon Nove godine mogla izgledati recitacija konobara prilikom naplaćivanja računa u restoranu ako se obistine namjere Europske komisije da zabrani točenje maslinova ulja u male bokale u restoranima. Gostima bi se ubuduće maslinovo ulje trebalo posluživati isključivo u zatvorenim bočicama, a kako je pojasnio Olivier Bailly, glasnogovornik Europske komisije, cilj ove mjere je bolja zaštita potrošača, veći standardi higijene, ali i zaštita proizvođača kvalitetnog maslinova ulja.U Hrvatskoj se, prema procjenama, godišnje na crno proda dva milijuna litara maslinova ulja , što je trećina proizvodnje. Prosječna tržišna cijena za litru maslinova ulja u rinfuzi na sivom tržištu je od 70 do 90 kuna, tvrde Anita Silvana Ilak Peršurić i Linda Juraković u jednom istraživačkom radu o hrvatskom maslinarstvu. JL
25. travanj 2024 23:06