StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRADIONICA UDRUGE DEŠA
Pripremom tradicionalnih slastica započeo Good Food Festival
23. listopada 2014. - 13:35
1414057297deAAa5
Počeo je Good Food Festival Dubrovnik 2014. Zanimljiv jesenski događaj osmislila je i realizirala Turistička zajednica grada Dubrovnika kao gastronomsku manifestacija i svojevrsnu dopunu turističkoj ponudi grada.Dubrovačka trpeza, glavni tradicionalni događaj kojim se trebala otvoriti ova manifestacija, nažalost je otkazan zbog loših vremenskih uvjeta koji su zakazani za danas.Umjesto na Stradunu, festival je započeto u Lazaretima gdje je Humanitarna udruga DEŠA organizirala tradicionalne radionice izrade bruštulanih mejndula, arancina, džema od ljute naranče, kontonjate i mantale. Predstavilo se se i jedno od nekoliko ovogodišnjih izdanja dubrovačkih kuharica na engleskom jeziku pod nazivom „Dubrovnik Table“autorica Katije Živković i Mije Erak.Od danas 23. do nedjelje 26. listopada priređen je bogat program kojim je obuhvaćeno ono najbolje što Dubrovnik u gastronomskom smislu nudi ove jeseni, a temeljeno je na našoj bogatoj tradiciji, organski uzgojenim namirnicama, domaćim specijalitetima i sjajnim kreativnim chefovima koji na suvremen način oblikuju gastronomsku ponudu i čije će se delicije kušati u dvadeset i osam dubrovačkih restorana tijekom festivala.Organizira se i Festa od palačinaka za najmlađe i sve koji uživaju u ovom slasnom desertu uz klaunove, glazbu, Face painting .Turisti će biti u prilici obići staru gradsku jezgru na sasvim poseban način – agencija Dubrovnik Story nudi „Eat&Walk“ turistički obilazak putem kojega se posjetitelji upoznaju s dubrovačkom poviješću, tradicijom i gastronomijom.Želite li večerati s poznatim chefom prava prilika za to je u subotu 25.listopada kad u hotelu Hilton Imperial gostuje poznati hrvatski chef Mate Janković koji priprema jelovnik od pet sljedova uz posebno vino uz svaki slijed. Njegov jelovnik predstavlja spoj kontinentalne i jadranske Hrvatske i zasigurno će biti pravi gastronomski užitak za posjetitelje.Odličan gastronomski doživljaj također nas očekuje u nedjelju u Tovjerni Sesame, kad će nam vlasnica i šef restorana Marina Žibert Ercegović otkriti „Druge načine pripreme ribe“.Za ljubitelje slastica i one koji će to tek postati, osmišljena je i tiskana mapa za sladokusce s petnaest slatkih specijaliteta dubrovačkih restorana, kafeterija i slastičarnica, pa se tu nalaze smokve u prošeku, torta od rogača, sladoled od ljute naranče, torta od skorupa, čokolade, naranača, mjendula, Stonska torta od makarula po receptu restorana Kapetanova kuća bit će i posebno predstavljena u petak 24.listopada. Mape se mogu preuzeti u Turističkim zajednicama.Slatka popodneva u Imperialu, dobra knjiga o hrani ili kuharica iz neke od dubrovačkih knjižara, , zanimljivi filmski program Kinematografa Dubrovnik – sve će to začiniti dane dubrovačke dobre hrane , prvi GOOD FOOD FESTIVAL DUBROVNIK 2014. Dobro nam došli!, poručuju organizatori.