StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMIRISI KORČULE
Otočke rakije i likeri, marmelade, čajevi za Zagrepčane
14. prosinca 2014. - 10:30
Dobitnica brojnih nagrada i priznanja vlasnica Eko škoja, jednog od preko 1300 registriranih OPG-a na Korčuli Velolučanka Diana Marović u ovo predblagdansko vrijeme svoje proizvode nudi u Zagrebu.Zagrepčani prepoznaju drugačiji vrhunski kvalitetan proizvod koji ima tradicionalan korčulanski miris i okus. Zagrepčanima se sviđaju korčulanski lumunčini i naračnini od nešpricanih naranči i limuna, različite tipično otočke rakije i likeri, marmelade, čajevi, macerati sa smiljem, lavandom i gospinom travom, te sapuni od maslinovog ulja. U biti sve što je osobito za otok Korčulu, te zdravo i pripravljeno ekološki.-Mi smo započeli s entuzijazmom kao maslinari 2007. godine kao nasljednici nekoliko prekrasnih imanja na Korčuli. Međutim što smo više ulazili u bavljenje poljoprivredom, tako su se moji interesi širili. Počela sam skupljati tradicionalne recepte naših baka, koji su se već počeli zaboravljati. Kako se na tržištu pokazalo zanimanje za tu vrstu proizvoda kvalitetnih i ekoloških ja sam svoj asortiman sve više širila. Dugoročno širenje asortimana se pokazalo jako dobrim. Evo ovu godinu dobili smo jako malo maslinovog ulja loše kvalitete, tako da smo s drugim proizvodima pokrili gubitak, a ne bi imali što prodavati. Na primjer ove godine uopće ne prodajemo maslinovo ulje. Naime, to nije kvaliteta koju smo do sada nudili našim kupcima i iza koje stoji moje ime, nego prodajem ostatke od 2013. po cijeni od 120 kuna litra kaže Diana Marović i dodaje - Ovaj posao strahovito puno traži rada na terenu i u masliniku. Vrativši se na otok nakon 15 godina života u Zagrebu, dokazali smo sebi i drugima da potencijali otoka i suživota s njegovom tradicijom i prirodom omogućuju hobi, profesionalizam, posao, strast, aktivnost i kreativnost iznenađujuće kvalitete i perspektive. U svemu tome vodi nas ljubav prema naslijeđu i velika volja za radom, učenjem i stvaranjem zaključila je Diana.OPG Eko škoj je 2012. godine proglašen ekološkim maslinarom godine za razvoj ekološkog uzgoja maslina i bioraznolikosti u masliniku.Tekst i foto: Dina Cahun