StoryEditorOCM

Gastronomski potencijali u turizmu otoka Korčule

Piše PSD.
27. travnja 2016. - 15:15
1461756071Samonikle_jestive_biljke
U utorak je u organizaciji Turističke zajednice Grada Korčule održano interaktivno izlaganje pod nazivom„Gastronomski potencijali u turizmu otoka Korčule“. U hotelu „Korčula de la Ville“ se je okupio veći broj zainteresiranih predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vlasnika turističkih agencija i ugostiteljskih objekata i građana koji su pratili predavanje Sani Sardelić, kustosice Gradskog muzeja Korčula,koja je svojim terenskim istraživanjima i iskustvima starijih otočana pričala o samoniklom jestivom bilju (parapać, mišanca, gruda,morać,luk prdej,divlja mrkva,divlja salata,kozja brada,buražija krastavica,kopriva,slačica,žutinica,kostrič…) čije je korištenje u ljudskoj prehrani poznato još od prapovijesti. Ljudi su se ranije, iako skromnije,hranili zdravije,prenijela je Sani Sardelić poruku izvornih kazivača s otoka koji često iznose sjećanja iz djetinjstva.Sve su samonikle biljke bile prikazane na fotografijama.Stariji ljudi s kojima je razgovarala danas nastoje konzumirati prehrambene namirnice u skladu s usvojenim prehrambenim navikama u najranijoj životnoj dobi, što uključuje i pobiranje samoniklog jestivog bilja sukladno njegovoj sezonskoj dostupnosti. Stanovnici otoka Korčule sačuvali su u svojoj prehrambenoj praksi vještinu pobiranja i konzumiranja samoniklog jestivog bilja,svjesni korjenitih promjena u društvu koje sve više postaje konzumerističko te o tome imaju izražen kritički stav. Ekološka čistoća i biološka raznolikost je turistički i gastronomski potencijal ovih samoniklih namirnica,jer je 2013. mediteranska prehrana upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine – UNESCO,kazala je Sani Sardelić. Hana Turudić,direktorica TZ Grada Korčule ističe različite manifestacije u turističkim mjestimau kojima tradicijska hrana ima dominantnu ulugu u gospodarsko turističkoj praksi.Tako se slijedeći tjedan organiziraju besplatne tematske turističke ture u kojima će sudionici upoznati samonikle ali i ljekovite jestive biljke.Predavačica je donijela i više primjeraka samoniklog jestivog bilja,a neko,kao koromač su i nakon predavanja ostavili prekrasan miris u Sali za predavanje.Tekst i foto : Nikola Perić
26. travanj 2024 22:44