StoryEditorOCM
KorčulaKORČULA

Gurmansko-vinsko proljeće u Korčuli

Piše PSD.
29. svibnja 2016. - 21:50

U subotu je u Pačači Lešić Dimiri u Korčuli bilo okupljalište najpoznatijih svjetskih kuhara i gurmana koji su skupa pomovirali Korčulu,uz srednjovjekovne crkve,muzeje i palače,kao i gastronomskim tradicinalnim načinom života uz ukusno jelo i vino. Dogadjaj se po prvi puta održao u Hrvatskoj,prepoznat od ljubitelja hrane jer je bio rasprodan. Gastro bajka trajala je cijeli dan uz vrhunska jela pet chefova iz Relais & Chateaux grupacije koji su istovremeno kuhali u razlicitim apartmanima Palace Lesic Dimitri.U LD restoranu od 21. do 28. svibnja se obilježilo proljeće u Dalmaciji, uz obilje sezonskih namirnica,kaže voditelj marketinga Edita Drušković.Tjedan je započeo humanitarnom večerom za lokalnu Ligu za borbu protiv raka.Tom prilikom su gosti uživali u trinaest novih vina jedanaest hrvatskih vinara. Naš šef Toni Erceg za ovu je priliku osmislio jelovnik sastavljen od lokalnih namirnica i maslinovih ulja. Cijeli tjedan je bio u znaku sezonskih specijaliteta i vina.Koncept ove akcije napravljen je po uzoru na svjetske metropole,jer je u subotu, 28. svibnja u Palači Lešić Dimitri sudjelovalo pet šefova iz pet različitih hotela i restorana iz grupacije Relais & Chateaux međunarodno udruženje ekskluzivnih malih hotela koji su istovremeno predstavili svoja jedinstvena jela sljubljena s odabranim vinima, a nakon pjenušca dobrodošlice gosti su u rezidencijama Palače uživali u jelima i vinima svakog od šefova. Na ovom velikom gastronomskom spektaklu sudjelovali su: renomirani šef Toni Erceg iz Palače Lešić Dimitri, međunarodno prepoznati Andrej Barbieri iz restorana Bevanda, Antonio Mosca, chef Il Bottaccia, Mark Lundgaard,chef restorana Kong Hans Kaelder te Danijela Tifar i Bojan Vuković, chefovi Stancije Meneghetti,kaže Edita Drušković.Protekle subote 21.5.na rasporedu je bio poseban degustacijski jelovnik sastavljen od proljetnih proizvoda,dok sun a vinskoj karti bila vrhunska lokalna vina Pošip te Gracinov Babić i Plavac Mali s Pelješca. Domaćin večeri bio je Luka Krajančić i njegovi prijatelji vinari.Sav prihod od večere bio je namijenjen u humanitarne svrhe. Srijeda, 25.5. 2016.bila je u znaku Saint Hills koji su u LD restoranu pripremili specijalitete od lokalnih namirnica sljubljenih s njihovim vrhunskim nagrađivanim vinima. U četvrtak, 26.5.2016.je kuharski tim hotela Meneghetti iz Istre po treći puta ujedinio snage s kuharskim timom LD Restorana.Na večeri od šest sljedova svaki je tim osmislio tri uz vrhunske istarske i dalmatinske specijalitete s šest sljedova Meneghettijevim vina te vinima s Korčule i Pelješca.Povijest Palače Lešić Dimitri seže u 18. stoljeće kada je imućna obitelj Lešić objedinila nekoliko manjih kuća u palaču dostojnu toga imena. Palača je obnovljena u izvornom obliku(u najstrožem centru srednjovjekovne Korčule,pored katedrale i kuće Marka Pola)zadržavši povijesni karakter i originalni raspored koji sada nudi nekoliko samostalnih rezidencija.Svaka rezidencija predstavlja dio puta Marka Pola prema Kini.Nikola Perić

20. travanj 2024 03:18