StoryEditorOCM
KulturaGOSTUJU DRUGI PUT

Koncert Zagrebačkog kvarteta u Žuljani

Piše PSD.
26. srpnja 2018. - 12:45

Koncert Zagrebačkog kvarteta održan je u srijedu, 25. srpnja ispred crkve Gospe od Sedam Žalosti u Žuljani . Ovo je već drugi put da se koncert u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Stonu održava u Žuljani, a uz potporu Ministarstva kulture RH. U predivnom ambijentu stanovnici Žuljane kao i njihovi gosti mogli su uživati u djelima L. Sorkočevića, W.A. Mozarta i M. Ravela.

25. travnja 1919. koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda ustanovljen je Zagrebački kvartet. Prvotnu četvorku činili su violinist Vaclav Huml i Milan Graf, violinist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzi, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4.000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo „ Vladimir Nazor“ dodijeljena 2009. godine.

19. travanj 2024 07:09