StoryEditorOCM
KulturaBOKELJI U ZAGREBU

Putovima bokeljskih Hrvata: uz ambasadoricu projekta Sanju Puticu, Vinicije B. Lupis predstavio knjigu ‘Baštinske teme iz crvene Hrvatske‘. Evo tko je sve bio na tom događaju

Piše A. H.
27. travnja 2024. - 14:12

Najjužniji europski fjord, Boka kotorska sa svim svojim prirodnim ljepotama, ali i bogatom poviješću i tradicijom predstavljena je u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Međunarodni projekt "Putovima bokeljskih Hrvata" i ove je godine okupio Bokelje i prijatelje Boke koji su na najbolji mogući način pokazali kako se voli i štuje rodni kraj.

Okupljene je pozdravila izaslanica Ministra vanjskih i europskih poslova, posebna savjetnica Vanda Babić Galić inače Bokeljka, te Ivana Rora iz Hrvatske matice iseljenika, a predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata Luka Perković otvorio je promociju knjige doc.dr.sc. Vinicija B. Lupisa "Baštinske teme iz crvene Hrvatske". Uz autora knjigu je predstavio i Tomislav Brguljan. U izdanju Zajednice bokeljskih Hrvata, ova je knjiga ja zbirka više objavljenih i neobjavljenih radova u različitim časopisima, i poglavlja u zbornicima i knjigama, te je svojevrstan odgovor na negiranje hrvatske komponente u prošlosti i, još uvijek, u sadašnjosti, a možda i u budućnosti u etnogenezi na prostorima sadašnje Hercegovine (dijela Federacije Bosne i Hercegovine i dijela tzv. Republike Srpske), Republike Hrvatske i Crne Gore.

image

Vinicije B. Lupis

Ambasadorica projekta "Putovima bokeljskih Hrvata" Sanja Putica istaknula je važnost djelovanja projekta u posljednjih šest godina. Najavila je dokumentarni film koji prikazuje današnje Bokelje. U 45 minuta, uz divne kadrove Boke kotorske svoje priče ispričali su akteri izložbe,Don Robert Tonsati, Dijana Milošević, Zvonimir Deković, Tanja Grabić, Mirko Vičević, Vanda Babić, Roko Mišetić, Ivana Petković, Boris Šavorić, Doris Deković i Karlo Schubert. Oni su vrlo emotivno, svatko na svoj način, opisali što za njih znači Boka kotorska iz kojih se vidjela ljubav prema rodnom kraju, pogled u budućnost ali i žal za sve većim udaljavanjem od bogate kulture i povijesti koja je ispisala ovaj raj na zemlji.

image

Putovima boljeskih Hrvata: Sanja Putica

Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije utkani su izložbu fotografija Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala. U posljednjih pet godina fotografi Krsto Vulović i Filip Popović zabilježili su Bokelje u raznim prigodama. Kroz objektiv su dočarali svu ljepotu bokeljske nošnje i odore bokeljske mornarice. Izložba se može razgledati u Hrvatskoj matici iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3, a od 21. lipnja i u Kotoru u Kulturnom centru Nikola Đurković.

Promocije i jedinstveno predstavljanje Boke kotorske uveličali su brojni uzvanici među kojima su bili i izaslanik Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Admiral Bokeljske mornarice iz Kotora Mirko Vičević, Predsjednici Hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809 iz Rijeke, Pule, Splita i Zagreba te brojni drugi.

image

Baštinske teme iz crvene Hrvatske

Inače, projekt se održava pod supokroviteljstvima Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Predsjednica Crne Gore Jakova Milatovića. Podršku projektu daju Ministarstvo kulture i medija RH te Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a partneri projekta su JANAF d.d., Matica Hrvatskih iseljenika, Croatia Airlines, The Westin Zagreb, Erste Banka Hrvatska, Grad Kotor i Regent Porto Montenegro.

image

Putovima boljeskih Hrvata

image

Putovima boljeskih Hrvata

image

Putovima boljeskih Hrvata:

image

Putovima boljeskih Hrvata

image

Putovima boljeskih Hrvata

image

Putovima boljeskih Hrvata

image

Putovima boljeskih Hrvata

image

Putovima boljeskih Hrvata: _Jelena Atabeyki

image

Putovima boljeskih Hrvata: _Jelena Atabeyki

image

Putovima boljeskih Hrvata: Edita Lucić Jelić

image

Putovima boljeskih Hrvata: Filip Popović i Krsto Vulović

image

Putovima boljeskih Hrvata: Helga Matković Mandić

image

Putovima boljeskih Hrvata: Ivana Rora

image

Putovima boljeskih Hrvata: Jelena Atabeyki

image

Putovima boljeskih Hrvata: Krsto Vulović

image

Putovima boljeskih Hrvata: Ksenija Vrzina

image

Putovima boljeskih Hrvata: Lana Pavić i Marko Kožul

image

Putovima boljeskih Hrvata: Luka Perković

image

Putovima boljeskih Hrvata: Lukrecija Dragić

image

Putovima boljeskih Hrvata: Mirko Vicević

image

Putovima boljeskih Hrvata: Ozana

27. travanj 2024 14:13