StoryEditorOCM
KulturaVELIKA ČAST

Umjetnička škola prvi put domaćin Državnog natjecanja LIK 2024., Leona Šuljak i Ana Kužnin branile boje Grada, a Korčulanka Ivana Sardelić na postolju!

Piše Bruno Lucić
16. travnja 2024. - 22:57

Umjetnička škola Luke Sorkočevića ovogodišnji je domaćin Državnog natjecanja-izložbe učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2024. Vrhunac događanja je svečana priredba, proglašenje najuspješnijih učenika i mentora te otvorenje izložbe.

Na natjecanje-izložbu u Dubrovniku pozvano je ukupno 30 učenika iz svih dijelova Hrvatske, a natjecali su se u tri kategorije: Kategorija 1A – Likovna kultura (osnovna škola, od V. do VIII. razreda), Kategorija 2A – Likovna umjetnost (gimnazija, od I. do IV. razreda) te kategorija 3A – Vizualne umjetnosti i dizajn (škole primijenjenih umjetnosti, vizualnih umjetnosti i dizajna, od I. do IV. razreda). Okupljene su u Koncertnoj dvorani Školi pozdravili domaćini, ravnatelj UŠLS Dario Čagalj i pročelnica Slikarsko-dizajnerskog odjela Ivana Dražić Selmani.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Nama kao Školi organiziranje ovog natjecanja znači puno jer smo umjetnička škola, nismo samo glazbena... Tu je naš Slikarsko-dizajnerski odjel... Istina, on je na ‘drugom kraju‘, ali mi svi smo jedna obitelj. Odjel je jako aktivan i moramo ih pohvaliti: slavili su nedavno 30 godina Odjela, imali su izložbu koja je privukla veliki broj posjetitelja, predstavili smo monografiju, zaista smo oduševljeni... U organizacijskom smislu natjecanje je prošlo u najboljem redu, sudionici su pored natjecanja imali vremena malo turistički obići Grad, a koristim priliku da zahvalim Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici grada Dubrovnik, Žičari Dubrovnik te svima koji su nam izašli ususret da nam organizacija natjecanja uspije a mislim da je uspjela - večerašnja svečana priredba je točka na ‘i‘. Nadam se da će natjecanje svima ostati u lijepom sjećanju i da neće stati na ovome, da će biti još ovakvih prilika, poručio je Čagalj.

image

Slijeva: Maro Krile, Dario Čagalj, Viktor Daldon, Leona Šuljak, Ana Kužnin, Luko Piplica i Ivana Dražić Selmani

Tonći Plazibat/Cropix

Na natjecanju su sudjelovali i učenici iz Dubrovačko-neretvanske županije. Drugo mjesto u kategoriji 1A – Likovna kultura osvojila je Ivana Sardelić iz Osnovne škole Petra Kanavelića, a pod mentorstvom profesorice Irene Matić. Također, na Državno natjecanje-izložbu su pozvane dvije učenice UŠLS te su sudjelovale u kategoriji 3A – Vizualne umjetnosti i dizajn: Ana Kužnin koja je zauzela 4. te Leona Šuljak koja je osvojila 7. mjesto, a obje pod mentorstvom profesora Viktora Daldona koji je inače zamijenio dugogodišnjeg kolegu i osnivača Slikarsko-dizajnerskog odjela, profesora Davora Lucianovića.

image

Ivana Sardelić i njezina mentorica Irena Matić iz OŠ Petra Kanavelića, Korčula

Tonći Plazibat/Cropix

- Ovo je prvi put od osnutka Odjela da se u našoj školi održava Državno natjecanje-izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. Iz svake kategorije je na državnu razinu pozvano 10 najboljih učenika, a ove godine je krovna tema ‘moda‘. U Školi su izloženi radovi i rang lista učenika, ali kad su učenici već dospjeli do ove razine, svi su oni pobjednici! U umjetnosti ne može biti netko ‘bolji‘ ili ‘lošiji‘ kad nastupa na ovakav način tako da od sveg srca čestitam svim sudionicima koji su doputovali u Dubrovnik i sudjelovali u ove tri kategorije na ovoj vrlo važnoj manifestaciji za Umjetničku školu Luke Sorkočevića, a pogotovo za naš Slikarsko-dizajnerski odjel koji je stvarno u zadnjih šest mjeseci imao vrlo lijepe, slavljeničke dane! Zadovoljni smo, a većina učenika je sa svojim mentorima po prvi put u Dubrovniku. Rezultati svih sudionika su savršeni i najvažnije od svega je da su imali lijep provod, da su vidjeli naš prelijepi Grad, da su upoznali nove prijatelje i kolege i da će, nadam se, u budućnosti ostati u nekom lijepom odnosu, da će im ostati draga sjećanja i iskustva. Čestitam našim učenicima i našem kolegu Viktoru Daldonu, ali svim učenicima i mentorima koji su došli do ove razine, istaknula je Dražić Selmani.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Okupljene je pozdravila i predstojnica Podružnice Split Agencije za odgoj i obrazovanje Blaga Petreski koja je čestitala učenicima mentorima rekavši kako su radovi koji su izloženi predivni. Zahvalila je domaćinima, ravnatelju, ‘divnim nastavnicima‘ i ‘kreativnim učenicima‘. Riječi hvale za organizaciju natjecanja i za učeničke radove našla je i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović.

Autor zadatka za Kategoriju 1A – Likovna kultura, Slaven Jurić, pohvalio je učenike rekavši kako je privilegija sudjelovati na ovom natjecanju dok je autorica zadatka za Kategoriju 2A – Likovna umjetnost Marijana Dodig rekla kako je privilegija uopće raditi s takvim učenicima. Autor zadatka za Kategoriju 3A – Vizualne umjetnosti i dizajn je Ivana Dražić Selmani, a u Državnom povjerenstvu je i profesor Maro Krile koji je radio zadatak na razini cijele države.

- Moram biti iskren i reći da sam sasvim slučajno ‘uskočio‘. Naime, kolega Hrvoje Zuanić iz Škole likovnih umjetnosti u Splitu je trebao kreirati zadatak, napravio je skoro cijeli posao, međutim, razbolio se pa sam ja to ‘uskočio‘ kao zamjena i odradio taj posao za njega. Ali, u svakom slučaju, to što je on zamislio smo proveli i načinili do kraja. Nisam htio ništa mijenjati, sve je ostavljeno kako je bilo, ali trebalo je napraviti prezentaciju, uputiti učenike, navesti im osnovne podatke, informirati o uvjetima ocjenjivanja, čisto ih usmjeriti na koji način bi trebalo zadatak dovesti do kraja... Državno natjecanje-izložba okuplja učenike koji se obrazuju za slikara, kipara, za obradu metala, okuplja raznorazne profile i kad netko tko možda i nema toliko znanja u ‘digitali‘ dobije zadatak koji je prvenstveno namijenjen digitalnom mediju, tu može biti određeni problem, ali učenici su imali tri sata i radovi koji su načinili su vrhunski, prokomentirao je Krile.

image

Zajednička fotografija za kraj

Tonći Plazibat/Cropix

U Kategoriji 1A – Likovna kultura prvo mjesto osvojila je Luce Knežević iz Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba pod mentorstvom profesorice Milene Matijević Medvešek, a treće mjesto Petra Čopčić, učenica Osnovne škole Stjepana Antolovića iz Privlake pod mentorstvom profesorice Sandre Turić.

U Kategoriji 2A - Likovna umjetnost, prvo mjesto osvojila je Lara Skrasigna, učenica Srednje škole Dragutina Stražimira iz Sv. Ivana Zeline pod mentorstvom profesorice Ane Malačić, drugo mjesto pripalo je Tereziji Tomić, učenici Gimnazije Požega iz Požege pod mentorstvom profesorice Eve Grić, a ‘broncu‘ je osvojila Zrinka Frketić, učenica XVI. Gimanzije iz Zagreba pod mentorstvom profesorice Maje Marović.

image
Tonći Plazibat/Cropix

U Kategoriji 3A - Vizualne umjetnosti i dizajn, prvo mjesto osvojila je Korina Barak, učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci pod mentorstvom profesorice Larise Dragelj, drugo mjesto pripalo je Amadeji Rigač, učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod mentorstvom profesora Nikole Sinkovića dok je treće mjesto na postolju zauzela Rebeka Juran, učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar pod mentorstvom profesorice Jelene Franulović.

image

Zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića i njegov voditelj, profesro Miho Bošković

Tonći Plazibat/Cropix
image

Daris Omerčahić tijekom nastupa

Tonći Plazibat/Cropix
image

Nikša Car tijekom nastupa

Tonći Plazibat/Cropix
image

Roberto Prusina tijekom nastupa

Tonći Plazibat/Cropix

Priredbu su glazbeno popratili članovi Zbora Umjetničke škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem voditelja, profesora Miha Boškovića, kao i mladi klavirist Nikša Car (mentorica - profesorica Marija Grazio), te mladi gitaristi Daris Omerčahić i Roberto Prusina (mentor - profesor Pero Škobelj). U sklopu priredbe otvorena je i izložba učeničkih radova, a za tehnički postav zadužen je profesor Luko Piplica.

18. travanj 2024 23:04