StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRENDOVI SEZONE ‘24

Airbnb gosti u 2024. traže sve što imamo - divne plaže, nacionalne parkove, ljupke gradove... Ipak, ove godine jedna se destinacija traži sedam puta više nego lani

Piše Maja Rilović Koprivec
6. travnja 2024. - 17:31

Nacionalni parkovi i ljupki gradovi, inspiracije su putnika u ovoj godini prema predviđanjima platforme Airbnb. Ako je suditi samo po tome, cijela naša obala, a napose nacionalni parkovi Mljet, Lastovsko otočje, Korčula i Dubrovnik ne bi trebali imati poteškoća s rezervacijama za ovo ljeto. 

Za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su na dubrovačkom području inače  najbrojniji, Dubrovnik i Korčula su i dalje favoriti jer se na Airbnb-ovoj tražilici  traže gradovi na plaži i povijesni gradovi.

Nacionalni parkovi, prekrasni pogledi i plaže pojavljuju se među najviše rezerviranim kategorijama ove godine, navode u svom istraživanju na Airbnb-u, a pored njih najrezerviranije su kategorije na globalnoj razini, na temelju rezerviranih boravaka, od 1. siječnja 2023. do 30. rujna 2023. za buduća putovanja tijekom cijele 2024. godine također i nevjerojatni bazeni i kultni gradovi.

image

Mljet

Airbnbova prognoza za 2024. ističe nekoliko ključnih trendova:

 Destinacije u razvoju: Naglasak na neotkrivenim i jedinstvenim lokacijama koje nude nova iskustva i avanture.

  Održivost i eko-turizam: Rastuća potražnja za opcijama putovanja koje su ekološki osviještene i promiču lokalne zajednice.

  Posao i dugi boravci: Miješanje posla i slobodnog vremena, s povećanjem broja smještaja za dulje, intenzivnije boravke.

  Iskustveno putovanje i kulturno uranjanje: Pomak prema autentičnim iskustvima koja omogućuju dublje veze s lokalnim kulturama i zajednicama.

  Utjecaj globalnih događaja: Utjecaj velikih sportskih, kulturnih i profesionalnih događaja na oblikovanje trendova putovanja i izbora odredišta.

   Tehnološke inovacije: korištenje tehnologije za poboljšanje iskustva putovanja, od rezervacije do boravka.

  Sigurnost i dobrobit: Glavni fokus na zdravlje, sigurnost i dobrobit putnika, osiguravajući sigurno i ugodno putovanje.

Među svjetskim destinacijama za Airbnb preporuča Japan i Olimpijske igre u Parizu 2024. koji se putem Airbnb-a pretražuje sedam puta više nego godinu ranije

06. travanj 2024 17:38