StoryEditorOCM
OstaloU 80. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE VELIKAN DUBROVAČKOG I HRVATSKOG JUDA

PREMINUO ANDRIJA HABULIN 'Tr­ener je toliko dobar koliko ima dobre ljude oko sebe! Ja sam ih imao puno, jako puno'

20. lipnja 2017. - 15:39

Napustio nas je jutros gospar Andrija Habulin. Otišao je malo više od dva mjeseca prije svog 80. rođendana. Samo malo više od dva mjeseca od kada je zadnji put u Sportskoj dvorani u Gospinom polju pratio i komentirao nastupe najboljih hrvatskih, i ne samo hrvatskih judoka na trećem izdanju Europskog seniorskog kupa.

I tada, po tko zna koji put, svjedočili smo o veličini čovjeka, koji je rođen u Bedekovčini, 28. kolovoza 1937., ali koji je svoj život vezao uz Dubrovnik, koji je odgojio generacije i generacije, i to ne samo dubrovačkih judoka. Znaju to svi, te ne čudi što nije bilo niti jednog trenera, predstavnika nacionalnog Saveza, Europske federacije, službene osobe na Europskom seniorskom kupu, koji nije došao i pozdravio ga.

Habulin je u Dubrovniku bio od 1960. godine, točnije, nakon što je bio sudionik prvog međunarodnog judo seminara koji je održan u srpnju u Cavtatu. Tada je stigao u Grad zbog juda, i ostao je uz sport, kojem se posvetio do kraja života.

- Nakon što smo odslužili vojni rok, general Janko Bobetko, ta­d­a­šnji zapovjednik vojne oblasti, pozvao je Sulej­mana Muratovića i mene te nam rekao: 'Ako ne želite biti u rezervi dok sam živ, tre­bate pokrenuti folklor i ju­do u Dubrovniku'. Prihvatili smo to i s komične i s ozbiljne strane te došli u Dubrovnik – prisjetio se u jednom razgovoru Habulin tih početaka.

– Preko naših veza u Lo­ndonu, dubrovačke ob­itelji Sorgo, te u suradnji s dubrovačkim entu­zi­jastima Vlahom Lučićem, Antunom Napicom, dr. Ma­rkovićem, Markom Gr­ošetom, Pavom Mitro­vi­ćem i drugim, orga­nizi­ra­li smo prvu prezentaciju juda na ovim prostorima, i to u Cavtatu. Doveli smo čuvenog nizozemskog judaša Esinga i trenera Van der Eista. Taj prvi seminar koji smo održali na cavta­tskom plivalištu trajao je de­set dana. Sjećam se, po­stavili smo drvene ponto­ne i na njih par strunjača koje smo posudili iz gi­m­nastičkih klubova, a ono što je nedostajalo, popu­nili praznim vrećama bra­šna. Tako je to bilo 1960. godine...

Andrija Habulin je bio začetnik borilačkih sportova na ovom našem području. Od svojih najranijih sportskih dana u gradu Dubrovniku bio je instruktor borilačkih sportova, a 1966. godine i inicijator, pokretač i osnivač, uz još nekoliko sportskih entuzijasta, Judo kluba Dubrovnik 1966., koji je u svom začetku imao i grupu karatea te ju-jitsua.

- S judom sam se upoznao na seminaru 1951. godine u Zagrebu. Nisam još bio napunio 15 godina. Odmah sam zavolio judo. Sjećam se, učio nas je japanski natjecatelj Na­cui, prvi svjetski prvak u otvorenoj kategoriji, po kojemu smo poslije i na­zvali dubrovački klub.

Razvojem i velikom popularnosti klub kasnije prerasta u samostalni judo klub. Habulin je cijelo vrijeme bio trener, u posljednje vrijeme svoje veliko znanje prenosio na mlađe. Kao takav najzaslužniji je i za sve uspjehe u svim dobnim kategorijama, pojedinačno i ekipno, u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. Bio je i trener reprezentacije, kako bivše države, tako i Hrvatske. Bio je prvi savezni judo sudac iz Dubrovnika. Nositelj je crnog pojasa 8. DAN u judu. Dobitnik brojnih priznanja. Počasni predsjednik Judo kluba Dubrovnik 1966.

I dok su svi isticali njega, njegove zasluge, on je uvijek u prvi plan gurao druge. Svoju obitelj, koja mu je uvijek bila potpora, prijatelje, dok je znao reći za sve koji su s njim bili na tatamiju: Tr­ener je toliko dobar koliko ima dobre ljude oko sebe! Ja sam ih imao puno, jako puno.

Komemoracija i ispraćaj u petak, 23. lipnja
Komemoracija povodom smrti Andrije Habulina održat će se u petak, 23. lipnja u 11 sati u Kazalištu Marina Držića, a poslijedni ispraćaj je istog dana na groblju Boninovo u 19 sati

20. travanj 2024 09:25