StoryEditorOCM
PelješacKOD GLAVATA PAO GIGANT OD 300 KILA

BRAVO ZA MARKA I ANDRIJU Koćari ulovili divovsku žutugu dračorepku, od težine ulova raspala se vaga

Piše Ivica Trojanović
Foto: Ivica Trojanović
24. veljače 2017. - 18:51

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane , Marku (vlasniku broda) i Andriji,  dobro se posrećilo. Na dubini od oko 160 m u njihovu povlačnu mrežu-koću uletila je trofejna ribetina  žutuga dračorepka ili šiba čavlara ( Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki ( Dasyatidae). Poznata je još pod raznim imenima npr. viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj ili tal. Mattana, i dr.  Dužine je do 4 metra, obično oko 1-1,3 metra , te širine tjelesne ploče do 2,1 m, težine do 200 kg.

Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. g u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 cm. Primjerci duži od 2-3 m su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 cm i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosi 200 kg jednostavno raspala a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kg.  Sama utroba, želudac i jetra, je težila preko 30 kg. Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion a namijenjena je talijanskim trpezama. Zahvala dr. Valteru Kožulu, znanstveniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje koji je determinirao ribu a našim vrijednim ribarima, Marku i Andriji, mirno more i pune mreže.

17. travanj 2024 15:17