StoryEditorOCM
DubrovnikNA ZAPADNOJ OBALI SJEVERNE AMERIKE PO 28. PUT ODRŽANA FESTA SVETOG VLAHA

SLAVILO SE I U HRVATSKOM CENTRU U LOS ANGELESU 'Čuj, sveti Vlaho naš, molitve glas, Dubrovnik čuvaj svoj, čuvaj sve nas!'

Piše PSD.
11. veljače 2019. - 14:02
Više od 300 uzvanika prisustvovalo je 28. festi svetog Vlaha u hrvatskom centru u Los Angelesu, koja je po tradiciji počela svetom misom u crkvi svetog Ante te grličanjem.

Održana je potom procesija barjaka uz zvuke himne svetog Vlaha, a ovogodišnji festanjuli, Nicole Artukovich i George Lobro, govorili su o svojoj povezanosti s Dubrovnikom i tradicijom proslave zaštitnika Grada. Nakon što su intonirane američka i hrvatska himna nastupili su te oduševili sve prisutne najmlađi, izvedbom plesa i pjesama dubrovačkog kraja, ali i iz ostalih dijelova Lijepe naše.

Potom je o značaju svetog Vlaha, recitirajući Himnu slobode, govorio svećenik Vlatko Poljičak. Festi su nazočili između ostalog Damir Tomka, hrvatski konzul u Los Angelesu, zatim dr. Mirko Giaconi, predsjednik Hrvatske narodne udruge, kapetan Marijo Milutin iz Dubrovnika... 

Posebna čast ukazana je Alfredu Lubišiću, čovjeku koji je dugi niz godina podržava održavanje feste u Los Angelesu, a pljeskalo se pritom i mladim vaterpolistima, Dubrovčanima Jacobu Merčepu i Luki Karamanu, te Zagrepčaninu Marinu Dašiću, koji su bili ključni u uspjehu USC-a (University of Southern California) u osvajanju nacionalnog prvenstva. 

U glazbenom dijelu feste nastupio je sastav Trio Dalmatia. Pokrovitelj feste bila je zaklada Libertas Foundation, koja tradicionalno sav prihod donira u dobrotvorne svrhe, s naglaskom na stipendije deficitarnih obrtničkih zanimanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

T.V.
19. travanj 2024 21:27