StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOSLIJEPODNE STIŽU NOVE SATELITSKE SNIMKE

Područje potrage za pomorcima s Bourbon Rhodea pretražuje pet satelita

Piše DV
11. listopada 2019. - 16:40
Kako javlja specijalizirani portal morski.hr, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se danas u popodnevnim satima očekuju nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić.

Zvonimir Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale:

– Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja – kaže Frka-Petešić.
Ističe i da je do sada u pretragu uključeno čak pet različitih satelita kako bi kombinirali što veći broj putanja satelita.

Frka-Petešić ponavlja i okolnosti o kojima je prvi pisao Morski HR, a koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi.

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna.

– To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje – ponavlja Frka-Petešić.

Inače, recimo i to kako u traganju za nestalim pomorcima potonulog Bourbon Rhodea još uvijek na Atlantiku sudjeluju četiri trgovačka broda, po jedan tanker i tegljač ALP Striker s kojeg su u noći s nedjelje na ponedjeljak u području potrage dva člana posade vidjeli bijelu, pa crvenu raketu. Stručnjaci navode i jedan bitan podatak: da bi čitatelji shvatili o kolikom prostoru potrage se radi, usporedit ćemo ga s Jadranskim morem. Jadran je dug 470 NM (ili 871 km) a širok 86 NM (159 km). U središtu puno većeg prostora od Jadranskog mora, spomenutih šest brodova traži splav veličine od 7 metara. No, svi su uvjereni u uspješno okončanje potrage za nestalim pomorcima.
18. travanj 2024 18:37