StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMREŽA POTROŠAČA HRVATSKE

POTROŠAČI KAO TAOCI POLITIKE Hrvatska na 26. mjestu po zaštiti potrošača, iza nas Bugarska i Rumunjska

Piše DV
22. studenog 2019. - 12:15
"Obilježen je Svjetski dan siromaha, na način da su se „odgovorni“, ljudi na političkim položajima na koje su došli upravo glasom hrvatskih siromaha, kojih po kriterijima EU ima preko 300 tisuća u Hrvatskoj. Situacija u Hrvatskoj je još gora, naime prema anketama u Hrvatskoj u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti živi svaki četvrti građanin-potrošač što je preko milijun
potrošača. Ako se ovim činjenicama doda da čak 1,7 milijuna potrošača teško ili vrlo teško spaja kraj s krajem, da se iz Hrvatske po završetku Domovinskog rata iselilo zbog siromaštva preko pola milijuna građana, neumoljiv zaključak je da 50% Hrvatske gladno i živi u energetskom siromaštvu - priopćili su iz Mreže potrošača Hrvatske.

Politika zaštite potrošača je jedna od prioritetnih politika EU, dok u Hrvatskoj politike zaštite potrošača nema. Nema jer je Vlada RH, za resor zaštite potrošača odredila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U EK o politici zaštite potrošača brine Glavna uprava „Pravosuđe i potrošači“, koja je služba Komisije nadležna za politiku EU-a u području pravosuđa, zaštite potrošača i jednakosti spolova. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta obavlja upravne i druge poslove , a tek u sektoru unutrašnjeg tržišta, na predzadnjem mjestu se spominje da sektor obavlja i poslove zaštite potrošača.

"Vlada RH ima ustrojeno (ali ne djeluje već 2 godine) Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača. Zanimljivo je zapaziti da od 30 članova NVZP, predstavnici udruga mogu dobiti samo 3 mjesta i to na način da MINGPO imenuje podobne predstavnike udruga potrošača. Pri tom se potpuno isključuju Savezi udruga za zaštitu potrošača, jer popunu tri omalovažavajuća mjesta mogu popuniti bilo tko tko se predstavi kao aktivist u nekog udruzi potrošača (ima ih 106 u Registru udruga RH). MINGPO koje je dobilo ovlast prijedloga članova NVZP (kao resor) i nikada do sada im nije palo na pamet da članove udruga za zaštitu potrošača zatraže od Saveza udruga potrošača. Potpunim laicima je već jasno da u Hrvatskoj „zaštitu potrošača“ definira trgovačko-bankarski lobi, te da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u izrazitom sukobu interesa kao resor „zaštite
potrošača“. - pišu u priopćenju iz Mreže potrošača.

"Mreža potrošača Hrvatske, daje inicijativu i prijedlog da se u Hrvatskoj, a sukladno preuzetim obavezama za provedbu politike zaštite još u pristupnim pregovorima za ulazak Hrvatske u EU, pa nadalje, osnuje nezavisno tijelo za zaštitu potrošača na državnoj razini. Predlažemo da se ustroji Državna uprava za zaštitu potrošača sastava u jednakom mjeru: Vlada RH, Inspektorat i udruge. Mreža potrošača Hrvatske ujedno daje prijedlog i inicijativu da se na razini redovnih sudova ustroji „Potrošački sud“, jer u Hrvatskoj nema potrošačke sudske prakse, veliki broj sudaca ne poznaje Zakon o zaštiti potrošača, te se u praksi neki „Opći uvjeti o isporuci robe i usluga“ stavljaju iznad Zakona o zaštiti potrošača. Mreža potrošača Hrvatske zna, može i hoće ! Glas potrošača se mora čuti i poštivati!"
24. travanj 2024 12:08