StoryEditorOCM
KulturaSPAVANJE NA TRIBINI, MRTVILO NA BINI

Sudeći po generalnoj, otvaranje 68. Igara šarena je ništalica dramatična kao rast ameba

Piše PSD.
10. srpnja 2017. - 06:30

Sve je odlično! Sve je savršeno! Sve je ingeniozno! Sve je izvrsno! To se da procijeniti iz "reakcija" publike na generalnoj probi uoči otvaranja 68. Dubrovačkih ljetnih igara. Zapravo, smiješno je govoriti o "reakcijama", više su to trzaji pred ulazak u REM-fazu spavanja. Pokoji protokolarni pljesak, pokoji spontani smiješak i to je summa summarum "znakova života" iz gledališta. Sve ostalo je "komemoracija", kako na tribini, tako i na bini. Generalna proba slovi kao događaj tijekom kojeg publika zvižducima, dobacivanjem i pomadorama "komentira" sve ono što se događa ispred crkve sv. Vlaha. Lani je jedna jedina plastična boca poletjela s tribine kao nekakav znak "protesta", a ove godine nije poletjelo ništa - pa ni veličine čepa.

Knez uzeo vlast i selfie-štap u svoje ruke

Glazbenici i pjevači okupili su se na pozicijama. Sve je spremno. Nakon "Lijepe naše" sve je otišlo nizbrdo. Krenula je glazba neobično slična temi Zvjezdanih ratova, a na taraci Sponze kreće zasjedanje. Nije Darth Vader, nego Knez (Boris Svrtan) i Vijeće umoljenih to jest senat. U senatu su, između ostalih, Maro Martinović te Nikola Baće i Bojan Beribaka. Jedan vrlo mladoliki sastav "senata". Nakon toga pojavljuju se Negromant (Zijad Gračić), a s njim i plesači, žongleri, glumci predvođeni posebnim vozilom za opskrbu Grada ili činovnički rečeno "elektrovučno prijevozno sredstvo".

Stižu i članovi Folklornog ansambla Linđo i ostali... Čuje se opet glazba, vrlo malo, vrlo slabo. Priča se nastavlja uz šačicu sitnih opaski o stanju u gradu. Dolaze i članovi Kazališne družine "Kolarin" koji predstavljaju neku svatovsku družinu. Iz vozila vade hranu i goleme plastične rekvizite hrane i dijele ih prisutnima. Tu i tamo do publike stigne koja bombona. Kad već publika šuti, red je to nagraditi. Opet slijedi govorancija, a onda "Himna slobodi". To je trenutak kad se i posljednji od gledatelja probudio iz sna. Kraj. Sva sreća pa predoziranje dosadom nema letalan ishod.

Humoristični dijalog između Nike Burđelez i Izmire Brautović daju tom šarenom i nabacanom bućkurišu neku duhovitost. Brojni gledatelji koji su se našli na glavnoj tribini, zbog Orlanda, nisu mogli vidjeti glumice, a golemi prostor ispred Sponze u tom je trenutku zjapio prazan. Dok su glumice ćakulale, knez i njegova senatska družina uzeli su vlast i selfie-štap u svoje ruke i krenuli sa slikavanjem tj. "selfieranjem". Slike bi se potom pojavile na zidu iznad Male Onofrijeve fontane. Tehnološki vrhunac generalne.

Selfie kao trendovsku pojavu u ceremoniju otvaranja 65. Igara inkorporirao je već Krešimir Dolenčić i to baš 2014. kada je na dodjeli Oskara "selfie" postao svjetski popularan. Zidove je za animacije tijekom otvaranja koristila i Mani Gotovac. Tako da je to sve skupa manje "inovacija", a više snijeg od lani - ili pak u dubrovačkom slučaju – snijeg od siječnja 2017. Kad je već "hrana" bila na sceni mogao se kritizirati trend slikavanja hrane. Jer, danas sve što prije unosa u probavni sustav prethodno nije objavljeno na Instagramu, kao da se nikada nije ni pojelo!

Dakle, knez i njegova ekipa namjeravali su nasmijati publiku. Ako su bar objavili koju fotografiju na nekoj društvenoj mreži i to s naznakom "#jedvačekamokraj" onda je trčkaranje uz selfie-štap u potpunosti ispunilo svoju ulogu.

Nešto, a ništa

Scenarij ovogodišnjeg otvaranja Igara napisali su v.d. intendanta Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović, dok režiju potpisuju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Autori scenarija ubacili su dijelove iz Držićevih djela i Stullijeve Kate Kapuralice, a čini se da je svrha scenarija bila okititi tekst sa što više leksema dubrovačkog govora. Atmosferu ceremonije otvaranja Igara valjda nije približiti je atmosferi znanstvenog skupa o jezikoslovlju, nego pružiti neki tematski pregled Igara, uputiti britku i aktualnu kritiku okupljenim predstavnicima vlasti i publici te to sve - ako se ikako može i ako se zvijezde i planeti "poklope" – na zabavan način.

Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas ravnao je maestro Tarbuk. Toliko pjevača, toliko svirača, toliko glazbenog kapaciteta i snage za samo dvije himne. Dijalozi i monolozi uspješno su istjerali glazbeno-scenske elemente.

Na generalnoj, ali i otvaranju, sudjeluju Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata, uz sudjelovanje dubrovačke djece i građana. Uz Svrtana, Martinovića, Baću, Beribaku, Gračića, Brautović i Burđelez sudjeluju još: Ozren Grabarić, Branimir Vidić, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian te Edi Jertec.

Tema ovogodišnjeg otvaranja Igara je "Sloboda". Ako je suditi po generalnoj probi, tema ovogodišnjih Igara je "Šarenilo" bez točno određenog koncepta, interpretacija nečega što se zove "šarena ništalica". Nešto je, a opet ništa.

Srećom pa se na ceremoniji otvaranja stoji jer inače bi svakome tko se uputi na otvaranje valjalo preporučiti da u jednoj ruci ponese moskar za hlađenje, a u drugu kušin - za spavanje. Ili pak prije otvaranja popiti malo jaču kavu. U svakom slučaju, neka uđu - ako su uopće budni!

B. Lucić

20. travanj 2024 02:25