StoryEditorOCM
KulturaU OSNOVNOJ ŠKOLI MARINA GETALDIĆA

Predstavljena knjiga "Zlatna kočijica" Marije Đanović

Piše DVFoto: Božo Radić/CROPIX
11. listopada 2019. - 23:14

Predstavljanje knjige Marije Đanović “Zlatna kočijica” održalo se u petak u Osnovnoj školi Marina Getaldića. Knjigu su predstavile Marija Đanović, Marina Kljunak Čuikin, Maja Milošević, Nike Nagy i Anita Vlašić.
 
Priče Marije Đanović pokušavaju osjetiti mirise, boje i zvukove koji vjerojatno tinjaju u njenoj duši dok slaže svoj bajkoviti svijet na papiru. U ovom slučaju papir je samo medij, prijevozno sredstvo (zlatna kočija) kojim nas Marija prevozi u neke druge usporedne svjetove. A njeni svjetovi obilježeni su blagošću, tišinom, mirom, ljudskom toplinom, zagrljajima prijateljstva, nedužnošću, naivnošću. Njeni likovi (dječaci i djevojčice, ali i zečići, djetlići, mravi, dupini pa slova, divovi, vile, prstenje, vjetar, more) imaju čistu dječju i neiskvarenu dušu punu povjerenja u riječi starijih i mudrijih, ali i pustolovnu, znatiželjnu i povremeno neposlušnu dušu željnu otkrivanja novih spoznaja, prijatelja, okoline.

Osim toga, svi ti likovi, stvarni ili metaforički, puni su praštanja. U njima ne stanuje ni mržnja ni osvetoljubivost. Tko se iskreno pokaje, sve mu se prašta. Tko zatraži oprost, on mu se daje. Tko pogriješi, ispašta zbog te greške, ali poslije „čistilišta“ slijedi „raj“. Raj je prijateljstvo, ljubav, povjerenje, nesebičnost, dijeljenje dobra i zla.

Slijedom te filozofije, u ovim pričama se nalaze vječne poruke neprocjenjive za djecu koja će ih čitati i doživjeti kao mudru poruku, upozorenje na opasnost koju ne moraju osjetiti na svojoj koži kako bi je prepoznali, ali i podsjetnik odraslima za puno veće, jače i teže situacije.

Predstavljanje su glazbeno uveličali članovi Dječjeg zbora Dubrovnik pod vodstvom Sanje Dražić i Paole Dražić Zekić

24. travanj 2024 02:36