StoryEditorOCM
DubrovnikOVRHA U ANTUNINSKOJ

EPILOG DELOŽACIJE Katija Šarić sa sinom Seanom odlazi u Vis 2

Piše DML
5. veljače 2018. - 16:13

Katija Šarić je ipak natjerana izaći iz gradskog stana u Antuninskoj. S nešto odjeće odlazi u hotel Vis 2 gdje joj je, kako kaže, velikodušnošću gradonačelnika Mata Frankovića, omogućen boravak sa sinom u objektu koji više ne smije primati nove beskućnike.

Kućni ljubimci Katije i njezina sina Seana, dva psa i dvije mačke, odlaze u sklonište na Žarkovici. Katija je, kaže, ogorčena na državu koja je nije zaštitila od deložacije:

- U ovoj sam se situaciji našla spletom nesretnih okolnosti. Država nas nije zaštitila, tako da ću se odreći hrvatskog državljanstva -  izjavila je potresena Šarić. Deložaciju u Antoninskoj ulici nadzirali su od ranog jutra policajci, pripadnici interventne postrojbe, a na teren su izašli i pročelnik za gradsku imovinu Zdenko Medović te sudska ovršiteljica.

Policija je jutros blokirala Antuninsku ulicu, a Grad nije odustao od iseljenja bespravnih stanara ni nakon katijinog apela za pomoć.

Podsjetimo, posljednji pokušaj deložacije zbio se 2016. godine u listopadu. Grad je vlasnik stana na adresi Antuninska 11 od 54 kvadrata kojeg je do smrti koristila Luiđa Memić kao zaštićeni najmoprimac, i iako to nije smjela napraviti, stan je u podnajam dala Katiji Šarić. Šarić je pak živjela u stanu i za života pokojnice, no nikad nije mogla, kako su tada obavijestili iz Grada, steći status za daljnje korištenje stana jer nije bila član obiteljskog domaćinstva.

Šarić ipak sa svojom obitelji tu živi već 16 godina, a posljednju je deložaciju Grad odgodio. Za današnju su se pripremili i već od ranog jutra blokirali Antuninsku ulicu.

Gospođa Katija od trenutka dobivanja obavijesti nije stala s traženjem pomoći. Objavila je oglas u Dubrovačkom vjesniku gdje hitno traži nenamješten stan ili manju kuću na duže vrijeme uz ugovor. Nitko joj se nije javio. Zatražila je i sastanak s gradonačelnikom Matom Frankovićem s kojim je u utorak, 27. siječnja razgovarala o svojoj bezizlaznoj situaciji.

'Gradonačelnik ne odustaje od ovrhe jer je, prema njegovim riječima, pritisnut rješenjem Općinskog suda o izvršenju ovrhe', objasnila je Katija Šarić koja se obratila Udruzi Blaga djela sa svom dokumentacijom i opisom situacije u kojoj se nalazi, te je obavijestila i Centar za socijalnu skrb, jer je obitelj Šarić primatelj socijalne pomoći. Uz sve navedeno, obratila se i Konzulatu Kraljevine Nizozemske tražeći zaštitu po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a tražila je i zaštitu policije.

U Dubrovački vjesnik je došla s humanom molbom da joj se pomogne jer jedino što joj preostaje jest život na ulici. Katija i njena obitelj već su više od 20 godina socijalni slučajevi, preživljavaju s 1600 kuna mjesečno, i nemaju drugi smještaj.

Inače, Šarić navedeni stambeni prostor koristi bespravno iako ju je Upravni odjel za gospodarenje nekretninama dopisom od 11. srpnja 2007. godine pozvao da predmetni stan vrati u posjed Gradu, ali se ona nikad pozivu nije odazvala stoga je Grad Dubrovnik bio prisiljen podnijeti tužbu za iseljenje.

'Moja obitelj sastoji se od pet članova, trenutno je u ovom stanu pred prisilno iseljenje samo dvoje, sin i ja, upravo radi Ovrhe prisilnog iseljenja iz stana u vlasništvu Grada Dubrovnika 2012. godine', napisala je Katija Šarić u svojoj zamolbi za pomoć.

Njena dva unuka, od 9 i 6 godina, trenutno se nalaze u Domu za nezbrinutu djecu u Zagrebu i ne mogu se vratiti doma dok se ne riješi situacija sa stanom u kojem obitelj živi već 18 godina.

25. travanj 2024 08:42