StoryEditorOCM
DubrovnikSURADNJA GRADA I BOLNICE

Izrađeno idejno rješenje za senzorički park

Piše DV
9. listopada 2019. - 20:04
Izrađeno je idejno rješenje za budući senzorički park koji će izgraditi i opremiti u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik i Centra za djecu s poteškoćama u razvoju na čestici zemlje u vlasništvu Opće bolnice.
 
Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija NONA d.o.o. senzorički park za djecu s teškoćama u razvoju podijeljen je u pet zasebnih cjelina te predviđa motoričku zonu, taktilno-didaktičku zonu, vodenu i mirnu zonu te ozelenjeni pojas.
 
Motorička zona ujedno je zona najveća aktivnosti, opremljena je penjalicama, ljuljačkama i spravama koje djeluju na razvoj motorike i osjećaja ravnoteže. Zona je podijeljena u tri grupe ovisno o dobi djeteta (do 5 godina, od 5 do 10 godina i od 10 do 18 godina), a svaka grupa opremljena je spravama koje također odgovaraju uzrastu.
 
Taktilno-didaktička zona predviđena je za nešto mirnije aktivnosti s pješčanicima i taktilno-stimulirajućim površinama različitih tekstura, didaktičkim panelima i glazbenima igračkama. Baš poput motoričke, i ova zona podijeljena je u tri grupacije prema dobi djece.  
 
Ove zone povezane su ozelenjenim pojasom s toboganima i mrežastim penjalicama koje prate nagib terena. Vodena zona opremljena je interaktivnom opremom s vodom dok je mirna zona pozicionirana na najvišim dijelovima parka u mediteranskom i aromatičnom zelenilu.
 
Podsjetimo, projekt izgradnje i opremanja senzoričkog parka realizirat će se u partnerstvu Grada Dubrovnika i Opće bolnice Dubrovnik. Temeljem sporazuma o suradnji, kojeg su  gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potpisali u travnju, Grad Dubrovnik će u suradnji sa stručnim djelatnicima osposobljenim za korištenje senzoričkog parka, u ime i za račun Bolnice, izraditi projektnu dokumentaciju i pripremu natječajne dokumentacije kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva te provesti prijavu na otvorene javne natječaje.
 
Prvenstvena namjena budućeg parka, čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna, jest poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Dubrovnika, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga.
 
19. travanj 2024 15:25