StoryEditorOCM
KorčulaMALA NAGRADA ZA VELIKU POŽRTVOVNOSTI

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA KORČULA 68 darivatelja uživalo na Visu

Piše DV Foto: DV
17. listopada 2018. - 10:42
U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Korčula, darivatelji krvi s područja otoka Korčule i Općine Orebić prošlog su vikenda uživali nazasluženom izletu na otok Vis.
 
Pri dan izleta čak 68 darivatelja razgledalo je Vis u pratnji vodiča, a navečer ih je oduševila izvedba predstave Ne motaj se po kući gola u izvedbi članova Amaterskog kazališta Ranko Marinković, dok su sljedeći dan uz pomoć lokalnih brodara razgledali južnu stranu otoka. Posjetili su Zelenu špilju i Modru špilju na otoku Biševu nakon čega su pristali u Komiži, posjetili Hum, najveći vrh Visa kao i zračnu luku iz Drugog svjetskog rata.
 
„Darivateljisu bili oduševljeni, zahvaljujemo se Jadroliniji i Krilu Jet koji su svim sudionicima poklonili besplatne karte te Nautičkom centru Vis koji im je poklonio karte za posjet Modroj šplji“. – poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Korčule.
 
Crveni križ u Korčuli postoji od 1916. godine, u vrijeme Balkanskih ratova Korčulani su organizirano prikupljali pomoć za vojnike i žrtve rata iako formalno društvo nije postojalo. Nakon drugog svjetskog rata korčulanski Crveni križ počinje s radom organizirano i kontinuirano do danas doživljavajući sudbinu ostalih društava iz tog vremena, prvo su djelovali u sklopu Austrougraske monarhije, pa Kraljevine SHS, Jugoslavije i na kraju kao dio Crvenog križa Republike Hrvatske sa središnjim uredom u Zagrebu.
 
Na području Hrvatske postoji 125 društava Crvenog križa, u Dubrovačko- neretvanskoj županiji četiri, a na području otoka Korčule i Općine Orebić jedno društvo s dva zaposlena koje je svojim radom, djelovanjem i aktivnošću u svakodnevnici otočana postalo nezamjenjivi stup humanitarnosti i solidarnosti.
 
Korčulansko društvo je prilično samostalno, nacionalni odbor donosi okvirne odluke i zakone kojima se rukovodi, ali sve aktivnosti, programe i inicijative članovi društva provode i realiziraju sami. Uz dva zaposlena broje i impresivnu brojku od 60 aktivnih volontera, te 28 mladih, financiraju se iz jedinice lokalne samouprave uz dodatna sredstva iz gradova, općina i županije za pojedine projekte. Sve to Gradskom društvu Crveni križ Korčula daje prostora za rad i razne incijative, ali i izlete i druženja.
 
25. travanj 2024 01:13