StoryEditorOCM
PelješacFESTIVAL SOLI

Sinoć u Stonu o špijunima i Držiću, dalmatinski standup začinjen “Ludim morem”

Piše d.v.
31. kolovoza 2019. - 11:42
“Držićeva stonska priča”, radionica je koju je za ovogodišnji Festival soli osmislio I realizirao tim Doma Marina Držića iz Dubrovnika. Podsjetimo, slavni komediograf radio je u stonskoj Solani, a na radionici njemu posvećenoj maleni su naučili nešto o Držićevom životu, ali I stvarali svoja umjetnička djela likovnom slikarskom tehnikom akvarela, pod mentorstvom muzejske pedagogdinje Jasmine Runje. Vosak, krpice i, naravno, stonska sol korišteni su na ovoj radionici, koja svoj drugi dio ima u nedjelju ujutro 1. rujna u 10 sati u Kneževom dvoru u Stonu.
Dr.sc. Goran Cvjetinović zanimljivim predavanjem upoznao nas je s manje poznatim dijelom povijesti Stona u vrijeme Dubrovačke Republike, kad je ovaj gradić bio predmetom raznih zavjera, te kako su Dubrovčani nadzirali vlastite dužnosnike u Stonu-kneza,zapovjednika vojske i nadzornika solane, što je još jedna potvrda važnosti Stona i soli za nekadašnju republiku.
Kaštio je odjekivao smijehom četiriju splitskih standup komičara Ante, Josipa, Tomislava i Ivice, koji su izveli svoj najbolje baze, a u njima su uživali mnogobrojni Stonjani svih generacija.
Uz DJ glazbu osamdesetih u Solani je bio nastavak druženja Stonjana i njihovih gostiju, sarđele, kozice i sabljarka pekle su se na gradelama, a ekipa “Ludog mora” začinila ih je solju, uljem,svojim umijećem I dobrim raspoloženjem, hvala im!
Čašicu dobrih peljeških vina ponudila je Zadruga Putnikovići, a odabir craft piva tradicionalno je predstavio Gastro shop Pomalo.
Program Festivala soli 2019. nastavlja se danas poslijepodne, radionicom Carmele Grgurević za najmlađe, koji će opet stvarati koristeći svoju kreativnost i podatnu stonsku sol, oslikavajući motive svog zavičaja…
“Slatko od rogača” naziv je predavanja i radionice Jadranke Ničetić, posvećen rogaču, tradicionalnom sastojku kolača našeg podneblja. Obnovu proizvodnje brašna od rogača pokrenula je na Šipanu obitelj Goravica, koji će danas prezentirati svoje proizvode, a kolače koji će se predstaviti pripremila je slastičarska chefica Lucija Tomašić i njezina “Mala truba”. Predavanje se organizira u Kneževom dvoru s početkom u 19 sati.
Več tradicionalno na Festivalu soli concert klapske pjesme održat će Klapa Subrenum, u večernjem dijelu programa, s početkom u 20 sati u Solani.
Ulaz na sve programe je besplatan.
Festival soli Ston 2019. Se pridružuje pokretu “bez plastike”, te će se ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala Soli Ston 2019. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil BMW za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.


 
19. travanj 2024 12:28